Jalan-jalan di kudat sabah

Jalan-jalan di kudat sabah

Assalamualaikum dan hai..Ini kali sy mau cerita pasal daerah Kudat Sabah.Baru-baru ini terdapat Festival Kudat yang berlangsung pada 26-29 julai 2018 anjuran Pejabat Daerah Kudat.Kebetulan kami pun ada plan untuk jalan-jalan di sana.So , awal pagi lagi sudah kami bangun bersiap mau pigi kudat tapi last last jam 9 pagi baru start enjin kereta.hehe..

Daerah Kudat yg terletak 180 km dari kota kinabalu di mana perjalanan memakan masa lebih kurang 3 jam memang terkenal dengan Simpang Mengayau .Tapi kali ni kami tidak ke simpang mengayau.Plan ni kali kami akan ke Pantai Kulambu atau Kelambu dan juga ke Pantai Bak-bak .

view Akinabalu di jalan kota belud

Dalam perjalanan ke kudat , sempat juga singgah di gerai gerai tepi jalan di kota belud . memang sedap pisang goreng sama nescafe ping sini.bulihlah bikin kasi segar tu mata . sempat juga singgah di perhentian ulu kukut beli kerepek bikin kudapan dalam perjalanan .

gerai tepi jalan sepanjang jalan kota belud
nescafe ping dan pisang goreng .sedap bah!
Perhentian Ulu Kukut
Sibuk mencari biskut kingkong kiriman kawan

Sampai di bandar kudat dalam jam 1 ptg sebab banyak persinggahan. Sebelum jalan-jalan , kami singgah makan tengahari di Hotel Ovise . Masa ni cuaca sangat panas . Jadi kami ambil keputusan makan di tempat yang ada aircond .

Sedap juga ABC ni time cuaca panas
menu di Cafe Hotel Ovise

Selesai mengisi perut ,kami singgah di Esplanade Sidek mau tingu-tingu tu festival . Masa ni ada rehearsal untuk pertandingan rekacipta pakaian kreatif kontemporari (batik kudat) . ada juga fun fair ,gerai jual makanan ,bundle dan pameran .

Festival kudat di Esplanade Sidek
menara jam dan fun fair di Esplanade Sidek
Rehearsal pertandingan rekacipta pakaian kreatif kontemporari (batik kudat)
view di sekitar sini
kalau zoom bukit depan tu lah terletak Dreamland Beach Holiday

Kami pun bergerak untuk ke Pantai Kelambu . Perjalanan ke Pantai Kelambu ni lebih kurang setengah jam dari bandar kudat. Jalan ke Pantai Kelambu dan Simpang mengayau sama saja tapi untuk ke pantai kelambu kena masuk simpang di sebelah kanan .Ada signboard juga .Guna google maps pun boleh . Jalan ke sini ok cuma agak sunyi .So kena ada kawan kalau pigi sini. Masa kami sampai pun tidak ramai orang . Pantai Kelambu ni unik sebab bersambung sama satu pulau kecil iaitu Pulau Kelambu kalau air surut . Masa kami datang air memang sangat surut tapi kami tidak pigi seberang tu pulau sebab agak jauh juga.hehe

pulau kelambu yang di depan tu
pokok ni macam tau2 ja orang mau POTD.haha
perangai pelik
testing kamera
Pantai kelambu
pantai kelambu
Pantai Kelambu
Pulau Kelambu

Matahari pun semakin melabuhkan tirai tapi kami tidak sempat tengok sunset sebab masing-masing pun kepenatan sudah .So kami pun terus balik ke bandar kudat untuk check in hotel dan berehat .

bersambung part 2…